Recept rågbröd
6 dl | vatten |
4 dl | havregryn |
50 gram | jäst |
1 dl | fingervarm mjölk |
50 gram | rumsvarmt smör |
2 msk | ljus sirap |
2 tsk | salt |
4 dl | riven morot |
1 dl | solroskärnor |
13 dl | rågsikt |
1 näve | solroskärnor |
1 näve | havregryn |
2. Smula ner jästen över den ljumma havregröten (viktigt att det fått svalna för jäsningens skull) och tillsätt fingervarm mjölk. Rör om tills jästen är upplöst. 3. Klicka ner smöret och tillsätt därefter sirap och salt. Blanda ner morot och solroskärnorna. Tillsätt till sist rågsikten och arbeta samman till en slät och smidig deg. (Ta gärna degkrokarna till hjälp - det är tungt...). Täck med bakduk och låt vila ca 40 min.
3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Kavla ut och lägg den i en smord eller bakpappersklädd bakplåt ca 30 x 40 cm. Kavla ev i plåten också för att få det jämnt. Nagga degen med en gaffel och markera rutor med en degskrapa eller mjölad kniv. Täck med bakduk och låt brödet jäsa till ca dubbelstorlek 25-30 min.
4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Kavla ut och lägg den i en smord eller bakpappersklädd bakplåt ca 30 x 40 cm. Kavla ev i plåten också för att få det jämnt. Nagga degen med en gaffel och markera rutor med en degskrapa eller mjölad kniv. Täck med bakduk och låt brödet jäsa till ca dubbelstorlek 25-30 min.
5. Sätt ugnen på 225 gr. Pensla det färdig jästa brödet med vatten och strö över havregryn och solroskärnor. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Låt svalna övertäckt på bakgaller.