Recept rågbröd

Receptet till mitt bröd som jag bakade förra och förrförra helgen
 
Kommentarer:
- Glöm inte blanda ut jästen ordentligen, annars smakar brödet väldigt mkt jäst...
- Brödet bli ganska smuligt
 
 
RÅGRUTOR MED HAVRE OCH MOROT
 
Skållning
6 dl vatten
4 dl havregryn
Deg
50 gram jäst
1 dl fingervarm mjölk
50 gram rumsvarmt smör
2 msk ljus sirap
2 tsk salt
4 dl riven morot
1 dl solroskärnor
13 dl rågsikt
Garnering
1 näve solroskärnor
1 näve havregryn
 
1.Skållning: Koka upp vattnet till skållningen och häll det över havregrynen som mätts upp i en degbunke. Rör om till en kladdig gröt och låt svalna till rumsvarm temperatur. Man skållar för att det ska bli mera hållbart.

2. Smula ner jästen över den ljumma havregröten (viktigt att det fått svalna för jäsningens skull) och tillsätt fingervarm mjölk. Rör om tills jästen är upplöst. 3. Klicka ner smöret och tillsätt därefter sirap och salt. Blanda ner morot och solroskärnorna. Tillsätt till sist rågsikten och arbeta samman till en slät och smidig deg. (Ta gärna degkrokarna till hjälp - det är tungt...). Täck med bakduk och låt vila ca 40 min.

3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Kavla ut och lägg den i en smord eller bakpappersklädd bakplåt ca 30 x 40 cm. Kavla ev i plåten också för att få det jämnt. Nagga degen med en gaffel och markera rutor med en degskrapa eller mjölad kniv. Täck med bakduk och låt brödet jäsa till ca dubbelstorlek 25-30 min.

4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Kavla ut och lägg den i en smord eller bakpappersklädd bakplåt ca 30 x 40 cm. Kavla ev i plåten också för att få det jämnt. Nagga degen med en gaffel och markera rutor med en degskrapa eller mjölad kniv. Täck med bakduk och låt brödet jäsa till ca dubbelstorlek 25-30 min.

5. Sätt ugnen på 225 gr. Pensla det färdig jästa brödet med vatten och strö över havregryn och solroskärnor. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Låt svalna övertäckt på bakgaller.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0