Baka en sockerfri chokladtårta
Chokladtårta utan tillsatt socker
Läcker och mäktig chokladtårta utan tillsatt socker. Två saker är viktiga; var noga med att inte få för hög temperatur när du smälter chokladen och var noga med gräddningstiden. Om kakan fortfarande känns lös när du tar den ur ugnen är det som det ska. Den stelnar i kylen.
Recept för 10 personer
6 ägg
1/2 dl vatten
2 msk kaffepulver, frystorkat
300 g mörk choklad (70%), smält
1 1/2 dl pecan- eller valnötter, hackade
Vispad grädde till servering
Bär till servering
Till formen:
Smör
1 dl kokosflingor
Du behöver också:
En rund tårtform med ca 20 cm diameter
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Smörj en form och "bröa" med kokosflingorna. Dela äggen och lägg äggulorna i en bunke och vitorna i en annan. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Ställ dem kallt.
Koka upp vattnet och rör ut kaffepulvret i det. Rör ner den smälta chokladen i bunken med äggulorna tillsammans med kaffet. Smeten ska vara tjock och blank.
Vänd sedan ner smeten i äggvitorna, tillsätt nötter. Blanda väl.
Häll i den smorda formen och baka i 10 minuter - inte en sekund mer - på
nedersta falsen i ugnen.
Låt kakan svalna och ställ den sedan i kylen minst en timme. Stjälp upp
kakan före servering och bjud vispad grädde och färska bär till.
Om du smälter chokladen i mikron ska det vara på medelhög effekt. Se till så att den inte bränns och rör om ibland. Vill du göra tårtan något sötare, tillsätt 2 msk råsocker. Råsocker har lägre GI än vanligt socker.
Recept från Lättlagad GI av Ola Lauritzon.